Zero to Hero с Бенджамин Кейн

ZERO TO HERO е поредица представяща героите на Trail Series и техните истории свързани с бягането. Поредицата е подкрепена от TechPods

 

Представи се накратко.
Казвам се Бенджамин Кейн и съм от Съндърланд, Англия, но от 2007 година живея в България. В момента живея в София, където се занимавам с малък бизнес – TechPods. Също така съм горд баща на чудесна дъщеря и обичам да бягам.

Кога започна твоето пътешествие в света на бягането?
Винаги съм обичал планините, предполагам с това България ме спечели при първото ми посещение, когато се докоснах до Стара планина. Цялата мания по планинското бягане започна 2015-та, когато се сприятелих с един откачен Спартанец от Сопот, който ме представи на небосклона на българската бегаческа сцена. От тогава съм участвал на популярните български ултрамаратони – Обиколката на Витоша (В100), Персенк (Орехово Ултра) и Пирин Ултра – въпреки, че Пирин ме пречупи и там имам недовършена работа.

Кога беше твоят първи Zero момент в бягането?
Ако трябва да съм честен, имал съм доста такива моменти, но никога няма да забравя първото си участие на Витоша 100км. След като избягах 10км за 48мин край ез.Панчарево, което беше едно от първите ми бягания на тази дистанция, аз реших, че съм готов за Витоша 100. ГОЛЯМА ГРЕШКА. Сринах се някъде между Ярлово и Брезите и трябваше да ме евакуират. КрисоК увековечи този момент в който седя на тротоара в Ярлово, пукайки мехури, докато в същия този момент преминава местен с каруца и кон и ми се присмива. Това е снимка, която ме кара да се усмихвам всеки път, когато я погледна.

Кой беше твоят HERO момент в бягането?
Отново беше на Витоша 100! Този път бях един от 250-те завършили в един от най-приятните ултрамаратони, в който някога съм участвал. Всички вие помните Ж100 2017г., нали? Много дъжд (перфектни условия за британците). Организаторите на състезанието се опитаха да спрат състезанието на Чуйпетлово. Аз направих две много специфични неща – първо, седнах в пункта на Чуйпетлово и си смених чорапите, след това глътнах глътка уиски и тръгнах за победа! Разбира се 2 минути по-късно, напускайки Чуйпетлово, новите чорапи вече бяха мокри, но духът ми беше висок, а това е нещото, което ще ти помогне да завършиш ултрамаратон. Дори направих едно от тези видеа в стил Божинката, което за щастие беше премахнато от Facebook, малко след като беше публикувано.

Как бягането ти помага във всекидневния и офисния живот?
Да си собственик на бизнес е много подобно на това да си бегач. Понякога живота е красив и искаш да се наслаждаваш на всяка секунда от него, а понякога е ад и трябва да си силен, да стиснеш зъби и да продължиш. Да завършиш ултрамаратон изисква планиране, безкрайна подготовка, отдаденост и най-вече издръжливост, която използвам, за да поддържам безпроблемното развитие на бизнеса. Когато стартирах TechPods се разделих с комфорта на месечната заплата, гъвкавото работно време и социални придобивки, което на моменти може да е плашещо, ако нямаш правилната нагласа. Същото се отнася за бягането – трябва да излезеш далеч от комфортната зона и точно там се случват всички хубави неща. 🙂

Какво би посъветвал хората на етап ZERO?
Бенджамин франклин някога е казал “Не оставяй днешната работа за утре” аз също често си го повтарям. Всеки бегач, който виждате в парка върви по своя собствен път, най-важното нещо е че са там и се опитват да постигнат своите цели, всеки бегач трябва да е горд от себе си, без значение на кой етап са.

снимки: KrisoK Photography и личен архив Бенжамин Кейн

Iliyan Lazarov

Comments are closed.